Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog



Novost

27.08.2015

Grad nudi besplatan javni prijevoz svakome ko čita knjigu

Ovoga ljeta, rumunjski grad Cluj-Napoca predstavio je novu inicijativu osmišljenu da promiče pismenost, kao i da potakne stanovnike da koriste gradski javni prijevoz: od 4. lipnja, svatkome tko čita u gradskim autobusima, tramvajima ili trolejbusima, dopušteno je da se vozi potpuno besplatno. Fikcija, non-fikcija, tvrdi ili meki uvez –akcija vrijedi podjednako za sve putnike kojima je potreban prijevoz, i to sve dok proširuju svoje znanje i štede novac.

“Putuj s knjigom” zamisao je Victora Mirona, lokalnog zastupnika pismenosti, koji je predložio ideju gradonačelniku 2014. godine. Godinu dana poslije, Cluj se našao usred mandata kao Europski glavni grad mladihza 2015. godinu te su čitatelji nagrađeni besplatnim vožnjama jednostavnim otvaranjem knjige. Miron kaže: “Cluj-Napoca već ima besplatan prijevoz za studente i starije osobe. Mislio sam da čitatelji zaslužuju isto jer oni pružaju dobar primjer. Mislim da ljudi dobivaju apetit za čitanje kada vide druge kako čitaju. ”

U stvari, zamjena čitanja za vožnju nije bila Mironova prva ideja za jačanje pismenosti u Cluju. On objašnjava:

“Ovo je bila treća zamisao čitanja dok se vozimo u autobusu. Prva ideja je bila da se stave knjige u svaki autobus. To je još uvijek nešto što želimo učiniti, ali treba nam puno knjiga i posebne police za njih u autobusu. Dakle, druga ideja bila je staviti poruke koje potiču čitanje u autobuse. Tako bi ih svatko mogao vidjeti i možda dobiti inspiraciju za čitanje. Tako smo došli do treće ideje koja je jako dobar poticaj za čitanje – besplatna vožnja. ”

Nakon što je grad odobrio planove, neposredan odaziv bio je ogroman. Tisuće ljudi posjetile su Facebook stranicu događaja, i kako kaže Victor, “tijekom tih dana u svakom autobusu barem je jedna osoba čitala.”

Osnažen ovim uspjehom, Victor se nada da će uspostaviti ovo kao redovni događaj u Cluju. Razmišlja o još dva predložena datuma “Putuj s knjigom”, od kojih se svaki poklapa s lokalnim sajmovima knjiga. Miron je također u pregovorima kojima bi proširili inicijativu na rumunjske gradove Alba Iulia i Focşani i na Chişinău, preko Moldavijske granice.

Cluj-Napoci nije strano organiziranje inicijativa kojima bi poboljšali građanski angažman. Ovog ljeta, transilvanijski grad također je bio domaćin glazbenom festivalu “UNTOLD”, na kojemu je osiguran besplatan ulaz svima onima koji žele donirati krv.

izvor.citajme.com

Vrati se na vijesti
Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Preporuka

Slika knjige

Zaposednutost

Ani Erno

16,00 KM

Ostale knjige na preporuci

Popust

Slika knjige

Čudesna završnica

Dejvid Edings

Redovna Cijena: 17,70 KM

Snižena cijena: 13,50 KM

Ostale knjige na popustu