Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog



Novost

26.03.2015

Legionar

Roman, 2015. Godina

Roman o dobrim ljudima u lošim vremenima 

Đedović je višestruko nagrađivan pisac i od njega se na neki način i očekuje da sa svakom knjigom pomjera granice, a on evo ponovo dokazuje da to zna uraditi na sebi svojestven i originalan način.

Tek kad se učinilo da se više nema šta reći o Drugom svijetskom ratu pojavi se roman Legionar koji nas šokira.

Naučili smo da je sa knjigama ovoga autora obično tako, one mogu proizvesti različitu emociju, ali vas uglavnom ne ostave ravnodušnima.

Nakon čitanja Legionara još dugo u čitaocu će odjekivati likovi, radnja i sve što je listajući stranice dotako u tekstu.

Za jednu ovakvu knjigu autor je pouzdano morao dugo vremena da provede istražujući jer i previše je mjesta na kojima se mogao poskliznuti i pogriješiti, no on to nije uradio.

Kada mlađi pisac, a Đedović to još uvijek jeste, počne roman sa prvim zrnima koji su ispaljeni u znak početka takozvanog Velikog rata, onda se za takvo zalaženje u prošlost valjalo temeljito pripremiti. Đedović je to očito i uradio, a rezultat njegove ozbiljenosti prikom rada na romanu odlično se vidi u svakom poglavlju Legionara.

Naime, ispisati posve drugačiju priču o temi za koju se smatralo da je zaključena i ispisana, nije nimalo lahko. No pisac je napravio i korak dalje.

Ta strana rata je tek dotaknuta u nekim ranijim knjigama, a time se bavio i Branko Ćopić u Gluvom barutu i neki drugi pisci. Đedović to radi tako što priču postavlja iz vizure poraženih, onih koji su nakon rata slovili kao domaći izdajnici, i koji su za tu grešku debelo platili.

On sa Legionarom ne pokušava da mijenja historiju, čak šta više. Ne dotiče ni politiku, ni ideologiju, ni bilo šta čime bi možda sugerisao ko je u pravu a ko nije. On kao i svaki pravi pisac priča priču, gradi mrežu likova, i do u tančine nas prebacuje u to teško i turobno vrijeme.

Ahmed Palo samo je jedan od likova u knjizi. Doduše on nosi radnju ali on nikako nije jedini niti najbitniji.

Može se zaključiti da je pisca pomalo bilo i strah kada je vidio šta je i kako uradio sa pričom u legionaru. Može biti da on očekuje i reakcije na jednu ovakvu knjigu, jer progovara o nečemu što je u dobroj mjeri bilo a pomalo je još uvijek tabu. Da bi se ogradio i odbranio on u pomoć poziva i citat Miroslava Krleže koji je postavio na samom početku romana.

Pa ipak, kroz mnoštvo likova, uspio je ispisati nevjerovatan roman, drugačiji, zanimljiv, interesantan, roman koji vas pouzdano neće ostaviti ravnodušnim.

Legionar progovara o svemu onome što je dugo držano pod tepihom, prešućivano. O stvarima i događajima koje je bivši sistem izbrisao iz sjećanja i iz udžbenika, a oni su cijelo vrijeme bili veoma živi. Donekle se može reći da je takva vrsta politike dovela do mnogih sukoba a kuliminirala u ovom zadnjem bosanskom ratu.

Legionar svakako zahtijeva jedan detaljan esejistički pristup romenesknom tekstu, jer on je toliko kompleksan i višeslojan da bi mogao poslužiti za ispisivanje barem još nekoliko knjiga na sličnu temu.

Jedna ovakva knjiga nam pruža širi uvid u ono šta je bio jedan zaboravljeni rat. Priča o stradanju, zabludama i nadanjima malih ljudi. On ne ispravlja i ne popravlja ono što se popraviti ne može, on, rekosmo li to već, priča priču. A kada je priča u pitanju ovaj autor je dokazao da to odlično zna uraditi.

Sa Legionarom on se bavi nečim što se od njega kao autora možda i nije očekivalo, no i to je dokaz da je ovaj pisac uvijek spreman da iznenadi i oduševi čitaoca njegovih knjiga.

Recimo i to da će čitaoci ovog romana, pred sobom imati autentičnu sliku, ljude, mirise, patnje, sve ono što je nosilo vrijeme četerdesetih i pedesetih godina.

Roman kakav je Legionar teško da će proći nezapaženo kod čitalaca, jer on provocira i kopka po temama iz historije, postavlja pitanja i drži vas zakovane za radnju sve do zadnje rečenice.

Na kraju, u moru hiper produkcije nekvalitetnih i slabašnih knjiga, ovaj roman će Vas zarobiti i nećete ga ostaviti dok ne završite sa čitanjem.

Od srca preporučujem istinske književne tekstove koji imaju takvu moć da vas prebace u vrijeme o kojem mislite da nešto i znate i ispriča jednu potpuno drugačiju priču.

 

http://www.knjiga.ba/legionar-m2833.html

 

 

Vrati se na vijesti
Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Preporuka

Slika knjige

Poljak

Dž. M. Kuci

16,90 KM

Ostale knjige na preporuci

Popust

Slika knjige

AutoCAD Architecture 2008 Osnove

Elise Moss

Redovna Cijena: 47,00 KM

Snižena cijena: 9,90 KM

Ostale knjige na popustu