Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.205

Facebook slicica

Katalog



Novost

10.09.2014

Uži izbor za nagradu "Buker"

Trka za nagradu Buker, koja je prvi put ove godine otvorena i za američke pisce, svedena je na šestoro autora, među kojima je i bivši dobitnik Hauard Džejkobson (Howard Jacobson).

Osim Džejkobsona, u užem izboru za nagradu Buker, vrednu 50.000 funti, našlo se još dvoje britanskih autora (Neel Mukherjee i Ali Smith), uz dvoje američkih (Joshua Ferris, Karen Joy Fowler) i jednog iz Australije (Richard Flanagan), objavljeno je 9. septembra u Londonu, prenosi portal SEEcult.

Dobitnik Bukera biće proglašen 14. oktobra, a svi autori u užem izboru dobiće po 2.500 funti i novo izdanje svojih knjiga.

Hauard Džejkobson je nominovan za roman “J”, britanski pisac indijskog porekla Nel Mukerdže za “The Lives of Others”, a Ali Smit za “How to be Both”. Džošua Feris nominovan je za “To Rise Again at a Decent Hour”, a Karen Džoj Fauler za “We Are All Completely Beside Ourselves”, dok je Ričard Flenegan u trci romanom “The Narrow Road to the Deep North”.

Odabrane knjige, kako je saopštio žiri, nude čitaocima putovanje širom sveta – od Velike Britanije, preko Njujorka, Tajlanda i Italije, do Kalkute. Delimično se dešavaju u prošlosti, ali se, kako je navedeno, veoma tiču i savremenog sveta, pa i budućnosti.

Britanski pisac i kolumnista Hauard Džejkobson, dobitnik Bukera 2010. godine za roman “The Finkler Question” (Finklerovo pitanje), sada je nominovan za futurističku ljubavnu priču “J”. Njegovih dvoje glavnih junaka živi u svetu u kojem se o prošlosti ne priča i ne zna se pouzdano kakva je bila.

Ali Smit je bila među svega tri žene na široj listi za Buker, a nominovana je za roman “How To Be Both” koji čine dve priče – jedna o renesansnom umetniku u 15. veku u Italiji, a druga o detetu krajem 60-ih godina 20. veka. Čitalac može da odluči koju će od njih prvu pročitati. Smitovoj je ovo, inače, treći ulazak u uži izbor za Buker – 2005. godine bila je nominovana za roman “The Accidental”, a 2001. za “Hotel World”.

Roman Nela MukerdžeaThe Lives of Others” počinje u Kalkuti 1967. godine, a opisuje kontrast u životima bogate i siromašne porodice.

Treći roman Džošue Ferisa iz SAD, “To Rise Again at a Decent Hour”, govori o ateizmu iz ugla čoveka koji gleda smrti u oči, ali ne može da nađe mir u religiji.

Američka autorka Karen Džoj Fauler, najpoznatija po romanu “The Jane Austen Book Club”, nominovana je za “We Are All Completely Beside Ourselves” o jednoj običnoj porodici sa troje dece, od kojih se jedno ispostavlja kao iznenađujuće posebno.

Australijski pisac Ričard Flenegan, jedini koji se našao na široj listi kao predstavnik zemalja Komonvelta, a nije Britanac, nominovan je za knjigu “The Narrow Road to the Deep North” o Australijancima koji su, kao japanski ratni zarobljenici, bili primorani da grade železnicu u Burmi. Flenegan je posvetio taj roman svom pokojnom ocu, koji je preživeo prinudni rad, za razliku od hiljada sunarodnika koji nisu.

Smatran jednim od najboljih australijskih pisaca svoje generacije, Flenegan je poznat i po romanu “The Sound of One Hand Clapping”, a između ostalog, koscenarista je filma “Australija” Baza Lurmana (Luhrmann).

Objavljivanje užeg izbora za Buker tradicionalno prate i prognoze u kladionicama, prema kojima za sada vode britanski autori na listi.

Buker nagrada biće dodeljena 46. put, a ovo je prva godina da su i američki pisci ušli u trku, u koju su ranije uključeni autori iz zemalja Komonvelta, Irske i Zimbabvea. Zbog velike konkurencije američkih autora, u širem izboru su izostala imena iz većine zemalja Komonvelta.

Na široj listi je bilo 13 autora, od kojih četvoro američkih.

Dok u širi izbor nisu uspela da uđu neka poznata književna imena, kao što su Ian Makjuan (Ian McEwan) i Dona Tart (Donna Tartt), u uži izbor se nisu plasirali, između ostalih, autor bestselera Dejvid Nikols (David Nicholls), kao ni Dejvid Mičel (David Mitchell), koji je treći put nominovan, ovoga puta za “The Bone Clocks”.

Prošle godine nagradu Buker dobila je novozelandska autorka Eleanor Katon (Catton) za roman “The Luminaries”. Kao 28-godišnjakinja, ušla je u istoriju kao najmlađa dobitnica nagrade Buker, koja joj je, kako je više puta izjavila, promenila život.

 

Vrati se na vijesti
Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Preporuka

Slika knjige

Poljak

Dž. M. Kuci

16,90 KM

Ostale knjige na preporuci

Popust

Slika knjige

The End of The Circle

Meliha Fazlić

Redovna Cijena: 25,00 KM

Snižena cijena: 17,00 KM

Ostale knjige na popustu