Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Moje rodno groblje

Moje rodno groblje

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Dušan Mitana


ISBN:

953-206-119-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

B0034

Broj strana:

122

Težina:

300 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

10,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Recentni roman Dušana Mitane, jednog od najpopularnijih suvremenih slovačkih književnika, autorova je kvazibiografija - polufiktivna sjećanja na rodno selo u kojem je odrastao. Jedan fragment romana bio je objavljen u časopisu Mlada tvorba još 1968. godine, a drugi je trebao izaći dvije godine poslije, ali je uslijed sloma praškog stoljeća intervencijom režima cijela naklada uništena. Knjiga je dakle dovršena nakon početka pisanja!
Autor u knjizi opisuje razdoblje odrastanja proživljeno sa svojom obitelji u svojem rodnom selu, koje je sudbinski obillježilo njegov budući život i stvaralaštvo. U komičnom i ponekad sarkastičnom stilu autor vrlo dojmljivo predočuje sredinu zapadnoslovačkog sela krajem pedesetih godina prošloga stoljeća, upoznavajući nas s cijelom plejadom smiješnih i ponekad grotesknih likova. U priči o odrastanju i sazrijevanju bistroga seoskoga dječaka, skrivena su međutim dublja i dalekosežnija društvena zapažanja, tako da detaljnije iščitavanje Mitanina teksta pruža zanimljivu sociološku analizu međuljudskih odnosa mještana, razapetih između vladajuće (poststaljinističke, ali još uvijek totalitarne) komunističke ideologije, i dviju crkvenih zajednica – evangelističke i brojnije katoličke, čiji je konfesionalni odnos opterećen mnogim teološkim razilaženjima.

Siniša Habijanec

  • Prevodilac: Siniša Habijanec
  • Edicija: Buybook: sa drugima
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2003
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 135x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Recentni roman Dušana Mitane, jednog od najpopularnijih suvremenih slovačkih književnika, autorova je kvazibiografija - polufiktivna sjećanja na rodno selo u kojem je odrastao. Jedan fragment romana bio je objavljen u časopisu Mlada tvorba još 1968. godine, a drugi je trebao izaći dvije godine poslije, ali je uslijed sloma praškog stoljeća intervencijom režima cijela naklada uništena. Knjiga je dakle dovršena nakon početka pisanja! Autor u knjizi opisuje razdoblje odrastanja proživljeno sa svojom obitelji u svojem rodnom selu, koje je sudbinski obillježilo njegov budući život i stvaralaštvo. U komičnom i ponekad sarkastičnom stilu autor vrlo dojmljivo predočuje sredinu zapadnoslovačkog sela krajem pedesetih godina prošloga stoljeća, upoznavajući nas s cijelom plejadom smiješnih i ponekad grotesknih likova. U priči o odrastanju i sazrijevanju bistroga seoskoga dječaka, skrivena su međutim dublja i dalekosežnija društvena zapažanja, tako da detaljnije iščitavanje Mitanina teksta pruža zanimljivu sociološku analizu međuljudskih odnosa mještana, razapetih između vladajuće (poststaljinističke, ali još uvijek totalitarne) komunističke ideologije, i dviju crkvenih zajednica – evangelističke i brojnije katoličke, čiji je konfesionalni odnos opterećen mnogim teološkim razilaženjima. Siniša Habijanec

Dodatne informacije

Izdavač Buybook
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter