Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Moć protiv moći u doba globalizacije - nova svjetskopolitička ekonomija

Moć protiv moći u doba globalizacije - nova svjetskopolitička ekonomija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Ulrich Beck


ISBN:

953-0-61563-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

V2972

Broj strana:

420

Težina:

860 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

84,50 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Kozmopolitizacija ne obećava uspjeh kao izolirana strategija pojedinih država, već pretpostavlja da se razne nacionalne države konstituiraju kao kolektivni državni akteri u velikoj meta-igri svjetske politike na svojim pripadnim povijesnim temeljima...

Samodefnicija države kao kozmopolitskog aktera moguća je, dakle, samo kolektivno, u obliku regionalnih saveza država, što realno obuhvaća nove nadnacionalne konstrukcije granica i isključenja. Povijesni uzor za to jest Europska unija. Kozmopolitskom se pogledu otvara sposobnost djelovanja čak i nacionalnih država tek iz mreža rasprostranjenih po cijelome svijetu, u koje se vlast u globalno doba, želi li biti uspješna, mora aktivno i kreativno uključiti. Sposobnost djelovanja kozmopolitske države bila bi zbroj sposobnosti djelovanja nacionalnih organizacija vlasti i birokracije te ciljano korištenih kooperativnih kapaciteta nadnacionalnih političkih mreža.

  • Prevodilac: Tamara Marčetić, Andy Jelčić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Kozmopolitizacija ne obećava uspjeh kao izolirana strategija pojedinih država, već pretpostavlja da se razne nacionalne države konstituiraju kao kolektivni državni akteri u velikoj meta-igri svjetske politike na svojim pripadnim povijesnim temeljima... Samodefnicija države kao kozmopolitskog aktera moguća je, dakle, samo kolektivno, u obliku regionalnih saveza država, što realno obuhvaća nove nadnacionalne konstrukcije granica i isključenja. Povijesni uzor za to jest Europska unija. Kozmopolitskom se pogledu otvara sposobnost djelovanja čak i nacionalnih država tek iz mreža rasprostranjenih po cijelome svijetu, u koje se vlast u globalno doba, želi li biti uspješna, mora aktivno i kreativno uključiti. Sposobnost djelovanja kozmopolitske države bila bi zbroj sposobnosti djelovanja nacionalnih organizacija vlasti i birokracije te ciljano korištenih kooperativnih kapaciteta nadnacionalnih političkih mreža.

Dodatne informacije

Izdavač Školska knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter