Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Rudarev kućerak

Rudarev kućerak

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Šimo Ešić


ISBN:

M4890

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M4890

Broj strana:

96

Težina:

350 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

15,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Uz ovo, na neki način jubilarno izdanje, autor je zapisao:

Othranio me crni rudarski hljeb sa sedam kora i s okusom čokolade - jednom mjesečno. Plata nikad nije bila velika, ali očevo rudarsko srce jeste. Njegove tvrde ruke koje su nama, djeci, o svakoj plati donosile čokoladu i tu neprolaznu dječju radost ne mogu zaboraviti. Te ruke su nas učile kako da mjerimo vrijeme: koliko čokolada, toliko mjeseci. Tako smo odrasli.
Ni požutjela slika moje porodice u očevom novčaniku ne može izblijedjeti iz mog pamćenja. Ona me prva podstakla na razmišljanje o očevom pozivu, o strašnoj jamskoj tami, o tom crnom zlatu koje nas grije. I hrani.
Da li svi rudari nose u svom novčaniku kćeri i sinove na slici? Misle li svi na povratak kao na nešto nesigurno i nepoznato? Da li kod svih važi ono duboko ljudsko: kome možeš - pomaži, kome ne možeš - ne odmaži!? Otkud toliko topline i želje za srećom u njihovom pozdravu?...

U traganju za odgovorima na ta, i mnoga druga, pitanja nastajale su pjesme koje su nastanile Rudarev kućerak. U njima je neprolazna vrijednost one neizmjerne ljudske topline koju sam zapamtio i ponio iz djetinjstva. Ona me grije i danas, nakon toliko godina. Kućerak je nagrađen kao najbolja knjiga za djecu u BiH, uvršten u izbor Književnost za djecu naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u 20 knjiga i doživio osam izdanja. U svakom od njih umivan je novom likovnom opremom, u nekima i proširivan za pokoju novu sobu- pjesmu, neke su mu stvari unutra dobijale drugačiji razmještaj, ali njegova toplina, ona kućna domaća atmosfera, onaj duh iz onog prvog izdanja, koje je likovno nadahnuo još jedan rudarski potomak, maestralni Hasan Fazlić, ostala je nepromijenjena i odolijevala vremenu. Zato smo, 32 godine nakon izlaska prvog izdanja, poželjeli da objavimo reprint i da ga, uz Dan rudara ove 2011. godine, tako umivenog i renoviranog, uputimo ponovo u svijet, među čitaoce. Mlade i one još mlađe. I one u najboljim godinama. Jer, knjiga i jeste pisana za takve - za djecu i one koji to nikada nisu prestali biti.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x215
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Uz ovo, na neki način jubilarno izdanje, autor je zapisao: Othranio me crni rudarski hljeb sa sedam kora i s okusom čokolade - jednom mjesečno. Plata nikad nije bila velika, ali očevo rudarsko srce jeste. Njegove tvrde ruke koje su nama, djeci, o svakoj plati donosile čokoladu i tu neprolaznu dječju radost ne mogu zaboraviti. Te ruke su nas učile kako da mjerimo vrijeme: koliko čokolada, toliko mjeseci. Tako smo odrasli. Ni požutjela slika moje porodice u očevom novčaniku ne može izblijedjeti iz mog pamćenja. Ona me prva podstakla na razmišljanje o očevom pozivu, o strašnoj jamskoj tami, o tom crnom zlatu koje nas grije. I hrani. Da li svi rudari nose u svom novčaniku kćeri i sinove na slici? Misle li svi na povratak kao na nešto nesigurno i nepoznato? Da li kod svih važi ono duboko ljudsko: kome možeš - pomaži, kome ne možeš - ne odmaži!? Otkud toliko topline i želje za srećom u njihovom pozdravu?... U traganju za odgovorima na ta, i mnoga druga, pitanja nastajale su pjesme koje su nastanile Rudarev kućerak. U njima je neprolazna vrijednost one neizmjerne ljudske topline koju sam zapamtio i ponio iz djetinjstva. Ona me grije i danas, nakon toliko godina. Kućerak je nagrađen kao najbolja knjiga za djecu u BiH, uvršten u izbor Književnost za djecu naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine u 20 knjiga i doživio osam izdanja. U svakom od njih umivan je novom likovnom opremom, u nekima i proširivan za pokoju novu sobu- pjesmu, neke su mu stvari unutra dobijale drugačiji razmještaj, ali njegova toplina, ona kućna domaća atmosfera, onaj duh iz onog prvog izdanja, koje je likovno nadahnuo još jedan rudarski potomak, maestralni Hasan Fazlić, ostala je nepromijenjena i odolijevala vremenu. Zato smo, 32 godine nakon izlaska prvog izdanja, poželjeli da objavimo reprint i da ga, uz Dan rudara ove 2011. godine, tako umivenog i renoviranog, uputimo ponovo u svijet, među čitaoce. Mlade i one još mlađe. I one u najboljim godinama. Jer, knjiga i jeste pisana za takve - za djecu i one koji to nikada nisu prestali biti.

Dodatne informacije

Izdavač Bosanska riječ Tuzla
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter