Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Huska Miljković

Huska Miljković

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-10-655-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K4918

Broj strana:

264

Težina:

500 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Huska Miljković (rođen 1905.) bio je ustvari još prije rata član KPJ, član okružnog komiteta KPJ za Karlovac, jedan od organizatora ustanka na Kordunu 1941., a zatim komandant mjesta Velika Kladuša i prvi sekretar Sreskog komiteta za Cazin. On je 1943. napustio partizane i osnovao vlastitu vojsku ( tzv. Huskina vojska ), koja je radila na principu Muslimanske milicije i u različitim vidovima sarađivala sa okupatorom i ustašama. Miljković je 1944. je ponovo prešao u partizane, sa kompletnom svojom vojskom
(oko 4.000 ljudi) i postao partizanski pukovnik.

Ubrzo nakon toga ubijen je pod sumnjivim okolnostima. Prema zvaničnoj verziji, ubila ga je ustaška zasjeda. Huska Miljković je bio narodni čovjek, koji nije imao škola, ali je uvijek znao šta hoće i vodio se interesima Krajine i naroda. On je sve dogovore izvršio, kao i Štab korpusa. Njegova divizija - Unska operativa grupa - oslobodila je prolaze za Bosansku krajinu i tada su počele njegove nevolje. Ustašama nije dozvolio pristup, jer je branio i neka srpska sela, dok se četnici, pak, nisu smjeli ni pojaviti na njegovoj teritoriji.

Trgovina je bila slobodna, privatna imovina se poštovala ali su bogatiji morali davati vojsci. Vojska se hranila, mahom, po vlastitim kućama. Zauzeo je neutrali stav, pa su se svi počeli za njega otimati.

Nijemci su mu predložili da njegovu jedinicu moderno opreme i naoružaju, da mu daju velike količine municije i uniformi ali da ne pusta partitane na svoju teritoriju. U isto vrijeme, partizani su mu ponudili pregovore. Cazinska krajina je tada bila vezana za Hrvatsku i sa njim je pregovarao Veco Holjevac (popularni partizanski komandant, komesar korpusa, poslije rata gradonačelnik Zagreba), komesar korpusa. Uspjeli su ga nagovoriti da prihvati njemački prijedlog, pa da prijedje u partitane kada ga naoružaju i opreme. Obećan muje čin pukovnika, Halilu, njegovom zamjeniku čin potpukovnika, svim komandantima bataljona čin majora, komandantima četa čin kapetana, a komandirima vodova čin poručnika. Osim toga, obećano mu je da će biti komandant divizije i pošto je prije bio u vezi sa Pokretom da će biti primljen u Okružni komitet i Komitet divizije. Još mnogo toga mu je obećano.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 130x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Huska Miljković (rođen 1905.) bio je ustvari još prije rata član KPJ, član okružnog komiteta KPJ za Karlovac, jedan od organizatora ustanka na Kordunu 1941., a zatim komandant mjesta Velika Kladuša i prvi sekretar Sreskog komiteta za Cazin. On je 1943. napustio partizane i osnovao vlastitu vojsku ( tzv. Huskina vojska ), koja je radila na principu Muslimanske milicije i u različitim vidovima sarađivala sa okupatorom i ustašama. Miljković je 1944. je ponovo prešao u partizane, sa kompletnom svojom vojskom (oko 4.000 ljudi) i postao partizanski pukovnik. Ubrzo nakon toga ubijen je pod sumnjivim okolnostima. Prema zvaničnoj verziji, ubila ga je ustaška zasjeda. Huska Miljković je bio narodni čovjek, koji nije imao škola, ali je uvijek znao šta hoće i vodio se interesima Krajine i naroda. On je sve dogovore izvršio, kao i Štab korpusa. Njegova divizija - Unska operativa grupa - oslobodila je prolaze za Bosansku krajinu i tada su počele njegove nevolje. Ustašama nije dozvolio pristup, jer je branio i neka srpska sela, dok se četnici, pak, nisu smjeli ni pojaviti na njegovoj teritoriji. Trgovina je bila slobodna, privatna imovina se poštovala ali su bogatiji morali davati vojsci. Vojska se hranila, mahom, po vlastitim kućama. Zauzeo je neutrali stav, pa su se svi počeli za njega otimati. Nijemci su mu predložili da njegovu jedinicu moderno opreme i naoružaju, da mu daju velike količine municije i uniformi ali da ne pusta partitane na svoju teritoriju. U isto vrijeme, partizani su mu ponudili pregovore. Cazinska krajina je tada bila vezana za Hrvatsku i sa njim je pregovarao Veco Holjevac (popularni partizanski komandant, komesar korpusa, poslije rata gradonačelnik Zagreba), komesar korpusa. Uspjeli su ga nagovoriti da prihvati njemački prijedlog, pa da prijedje u partitane kada ga naoružaju i opreme. Obećan muje čin pukovnika, Halilu, njegovom zamjeniku čin potpukovnika, svim komandantima bataljona čin majora, komandantima četa čin kapetana, a komandirima vodova čin poručnika. Osim toga, obećano mu je da će biti komandant divizije i pošto je prije bio u vezi sa Pokretom da će biti primljen u Okružni komitet i Komitet divizije. Još mnogo toga mu je obećano.

Dodatne informacije

Izdavač Svjetlost
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter