Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.254

Facebook slicica

Katalog

Hermeneutička fenomenologija kao angažman

Hermeneutička fenomenologija kao angažman

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-150-505-5

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4118

Broj strana:

283

Težina:

396 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

18,25 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

S jedne strane tradicija Husserlove škole a s druge strane prevladavanje Husserlove metode stroge redukcije i disciplinarno shvaćene i određene filozofijske hermeneutike, temeljne su pretpostavke za prihvaćenje teorije austrijskoga filozofa i sveučilišnoga profesora Rainera Thurnhera (1948) i njegova shvaćanje hermeneutičke fenomenologije kao angažmana .

U tom smislu, Thurnher ide Heideggerovim putem prakticiranja filozofijske hermeneutike koja neprestano propituje cjelokupnu filozofsku tradiciju, otvarajući se istraživanju izvornosti fenomena u svim područjima zbilje, vodeći pri tom računa da je naše razumijevanje uvijek prožeto i obilježeno nekim prethodnim - moguće nejasnim ili netočnim - razumijevanjem pojava koje istražujemo. Fenomenolog se, prema Thurnherovim riječima, angažira za svijet života i za to da se čovjek bolje pojmi i snađe u tom svijetu, i to u konkretnom svijetu svakodnevice, a shodno tome fenomenologija je kultura racionalnosti koja dopunjava znanstvenu racionalnost, prema njoj je komplementarna.

Matičino izdanje donosi izbor ponajboljih i najvažnijih Thurnherovih rasprava na temu filozofijske hermeneutike kao angažmana, rasprava koje na osebujan način osvjetljavaju domete na tom polju u djelima Husserla, Poppera, Platona, Nietzschea i posebice Heideggera.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2004
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 110×170
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

S jedne strane tradicija Husserlove škole a s druge strane prevladavanje Husserlove metode stroge redukcije i disciplinarno shvaćene i određene filozofijske hermeneutike, temeljne su pretpostavke za prihvaćenje teorije austrijskoga filozofa i sveučilišnoga profesora Rainera Thurnhera (1948) i njegova shvaćanje hermeneutičke fenomenologije kao angažmana . U tom smislu, Thurnher ide Heideggerovim putem prakticiranja filozofijske hermeneutike koja neprestano propituje cjelokupnu filozofsku tradiciju, otvarajući se istraživanju izvornosti fenomena u svim područjima zbilje, vodeći pri tom računa da je naše razumijevanje uvijek prožeto i obilježeno nekim prethodnim - moguće nejasnim ili netočnim - razumijevanjem pojava koje istražujemo. Fenomenolog se, prema Thurnherovim riječima, angažira za svijet života i za to da se čovjek bolje pojmi i snađe u tom svijetu, i to u konkretnom svijetu svakodnevice, a shodno tome fenomenologija je kultura racionalnosti koja dopunjava znanstvenu racionalnost, prema njoj je komplementarna. Matičino izdanje donosi izbor ponajboljih i najvažnijih Thurnherovih rasprava na temu filozofijske hermeneutike kao angažmana, rasprava koje na osebujan način osvjetljavaju domete na tom polju u djelima Husserla, Poppera, Platona, Nietzschea i posebice Heideggera.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter