Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Gazi Husrevbegova biblioteka, 5 stoljeća u misiji

Gazi Husrevbegova biblioteka, 5 stoljeća u misiji

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

9958-23-056-9

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

D2278

Broj strana:

388

Težina:

634 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

35,00 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu osnovana je 1537. godine, pod istim krovom sa istoimenom medresom, preživjela je skoro pet stoljeća, uvijek iznova se potvrđujući kao istinski svjetionik kulturne tradicije i identiteta Bošnjaka. U svojoj dugoj historiji, prolazila je kroz brojne teškoće, često mijenjajući zgrade u kojima je bila smještena, ona je ipak uspijevala da se održi na svijetlom tragu kulturne misije koju joj je odredio njen osnivač Gazi Husrev-beg.

Teškoće su pratile i zamisao da se tekstovi o ovoj eminentnoj instituciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine predstave na jednom mjestu u povodu 460. obljetnice njenog osnivanja, tako da se ovaj Zbornik, umjesto 1977., pojavljuje 1999. godine. Ovdje prezentirani tekstovi, u okviru šest tematskih cjelina, koji uvjerljivo svjedoče o jednoj značajnoj instituciji cjelokupne bošnjačke kulture, onako kako je ona uobličena u rukopisima, štampanim knjigama i arhivskim dokumentima minulih vremena, nego nosi i pečat društvenih, kulturnih i političkih prilika i shvatanja sredina u kojima su nastali. To se također može reći za jezike na kojima je bibliotečka građa pisana, uključujući pored bosanskog i arapski, turski i perzijski.

Sami tekstovi, ovdje okupljeni na jednom mjestu, danas su dosta rijetki i do njih se teško dolazi. Oni nisu važni samo za istraživanje historije štampane i rukopisne knjige Bosne i Hercegovine, nego i za razumijevanje nastanka i trajanja jedne specijalne biblioteke, što je od važnosti za cjelokupno bibliotekarstvo BiH.

GHB je osnovana 1537. godine, kada i Nacionalna biblioteka Francuske. Iako nije doslovno igrala ulogu nacionalne biblioteke Bošnjaka, tu ulogu, kao i za druge narode u BiH igra Nacionalna i univerzitetske biblioteka BiH, osnovana 1945. godine, GHB je svakako važan depozitorij njihovog kolektivnog pamćenja očuvanog u dokumentima. Ona danas, nakon svekolike destrukcije biblioteka i ljudske memorije u pisanoj formi, svojom građom pruža priliku studentima i naučnim radnicima da istražuju cjelokupne domete duhovne kulture Bošnjaka, njihove vjere, jezika i historije. Ona doprinosi razumijevanju kulturnog pluralizma i multilaterizma prostora Bosne i Hercegovine, Jugo-istočne Evrope, pa i Mediterana, posebno komponentom islamske literature koju čuva i pohranjuje.

Nova informatička tehnologija bitno će utjecati na to kako će kolekcije GHB biti dostupne svojim korisnicima i omogućiti njeno povezivanje sa drugim bibliotekama Bosne i Hercegovine. Ona i dalje ostaje trajan spomenik svome osnivaču Gazi Husrev-begu, koji je upamćen i po brojnim drugim hajratima u Bosni i Hercegovini. GHB čuvar je pamćenja Bošnjaka, ali, zajedno sa bibliotekama drugih naroda, svjedok kulturnog pluralizma, koji se tako upečatljivo odslikava u njenim knjigama na svim važnijim jezicima jugoistočne Evrope i Mediterana.

Uz sve što je rečeno i dalje ostaje nada da će GHB dobiti novu savremenu zgradu za svoj trajan smještaj.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2000
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 180x250
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu osnovana je 1537. godine, pod istim krovom sa istoimenom medresom, preživjela je skoro pet stoljeća, uvijek iznova se potvrđujući kao istinski svjetionik kulturne tradicije i identiteta Bošnjaka. U svojoj dugoj historiji, prolazila je kroz brojne teškoće, često mijenjajući zgrade u kojima je bila smještena, ona je ipak uspijevala da se održi na svijetlom tragu kulturne misije koju joj je odredio njen osnivač Gazi Husrev-beg. Teškoće su pratile i zamisao da se tekstovi o ovoj eminentnoj instituciji Sarajeva i Bosne i Hercegovine predstave na jednom mjestu u povodu 460. obljetnice njenog osnivanja, tako da se ovaj Zbornik, umjesto 1977., pojavljuje 1999. godine. Ovdje prezentirani tekstovi, u okviru šest tematskih cjelina, koji uvjerljivo svjedoče o jednoj značajnoj instituciji cjelokupne bošnjačke kulture, onako kako je ona uobličena u rukopisima, štampanim knjigama i arhivskim dokumentima minulih vremena, nego nosi i pečat društvenih, kulturnih i političkih prilika i shvatanja sredina u kojima su nastali. To se također može reći za jezike na kojima je bibliotečka građa pisana, uključujući pored bosanskog i arapski, turski i perzijski. Sami tekstovi, ovdje okupljeni na jednom mjestu, danas su dosta rijetki i do njih se teško dolazi. Oni nisu važni samo za istraživanje historije štampane i rukopisne knjige Bosne i Hercegovine, nego i za razumijevanje nastanka i trajanja jedne specijalne biblioteke, što je od važnosti za cjelokupno bibliotekarstvo BiH. GHB je osnovana 1537. godine, kada i Nacionalna biblioteka Francuske. Iako nije doslovno igrala ulogu nacionalne biblioteke Bošnjaka, tu ulogu, kao i za druge narode u BiH igra Nacionalna i univerzitetske biblioteka BiH, osnovana 1945. godine, GHB je svakako važan depozitorij njihovog kolektivnog pamćenja očuvanog u dokumentima. Ona danas, nakon svekolike destrukcije biblioteka i ljudske memorije u pisanoj formi, svojom građom pruža priliku studentima i naučnim radnicima da istražuju cjelokupne domete duhovne kulture Bošnjaka, njihove vjere, jezika i historije. Ona doprinosi razumijevanju kulturnog pluralizma i multilaterizma prostora Bosne i Hercegovine, Jugo-istočne Evrope, pa i Mediterana, posebno komponentom islamske literature koju čuva i pohranjuje. Nova informatička tehnologija bitno će utjecati na to kako će kolekcije GHB biti dostupne svojim korisnicima i omogućiti njeno povezivanje sa drugim bibliotekama Bosne i Hercegovine. Ona i dalje ostaje trajan spomenik svome osnivaču Gazi Husrev-begu, koji je upamćen i po brojnim drugim hajratima u Bosni i Hercegovini. GHB čuvar je pamćenja Bošnjaka, ali, zajedno sa bibliotekama drugih naroda, svjedok kulturnog pluralizma, koji se tako upečatljivo odslikava u njenim knjigama na svim važnijim jezicima jugoistočne Evrope i Mediterana. Uz sve što je rečeno i dalje ostaje nada da će GHB dobiti novu savremenu zgradu za svoj trajan smještaj.

Dodatne informacije

Izdavač El-Kalem
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter