Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Filozofija ekološke krize

Filozofija ekološke krize

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

953-150-051-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

V4110

Broj strana:

152

Težina:

170 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

12,50 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Tekstovi pet rasprava nastalih na temelju autorovih moskovskih predavanja 1990. povezuju rezultate više filozofskih disciplina koje na temelju pažljiva proučavanja filozofske tradicije omogućuju širi uvid u našu budućnost. Polazišni je autorov stav da će ekološka kriza prouzročiti propast dosadašnje paradigme jer nije moguće univerzalizirati zapadnjački životni standard, a da Zemlja ekološki ne kolabira. Stoga će, smatra autor, dobra politika ubuduće biti ona koja će čuvati svjetske prirodne zalihe, a ne ona koja će omogućivati kvantitativni gospodarski rast kako bi se zadovoljile i najbesmislenije ljudske potrebe.

Gdje se nalazi duhovnopovijesni korijen ekološke krize, koji su novovjekovni filozofi kroz višestruko posredstvo omogućili integritet dosadašnjoj paradigmi samouništenja, zašto se katastrofa cjelokupna čovječanstva može spasiti tek sredstvima moderne znanosti - i njoj komplementarne pravno-političke aparature i moralne svijesti - tek su neka od intrigantnih pitanja na koja pokušava odgovoriti Vittorio Hösle u ovoj znalački napisanoj knjizi.

  • Prevodilac: Damir Barbarić
  • Izdanje: 1
  • Godina: 1996
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 110×170
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Tekstovi pet rasprava nastalih na temelju autorovih moskovskih predavanja 1990. povezuju rezultate više filozofskih disciplina koje na temelju pažljiva proučavanja filozofske tradicije omogućuju širi uvid u našu budućnost. Polazišni je autorov stav da će ekološka kriza prouzročiti propast dosadašnje paradigme jer nije moguće univerzalizirati zapadnjački životni standard, a da Zemlja ekološki ne kolabira. Stoga će, smatra autor, dobra politika ubuduće biti ona koja će čuvati svjetske prirodne zalihe, a ne ona koja će omogućivati kvantitativni gospodarski rast kako bi se zadovoljile i najbesmislenije ljudske potrebe. Gdje se nalazi duhovnopovijesni korijen ekološke krize, koji su novovjekovni filozofi kroz višestruko posredstvo omogućili integritet dosadašnjoj paradigmi samouništenja, zašto se katastrofa cjelokupna čovječanstva može spasiti tek sredstvima moderne znanosti - i njoj komplementarne pravno-političke aparature i moralne svijesti - tek su neka od intrigantnih pitanja na koja pokušava odgovoriti Vittorio Hösle u ovoj znalački napisanoj knjizi.

Dodatne informacije

Izdavač Matica hrvatska
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter