Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Ekspres preporučeno

Ekspres preporučeno

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-14-0399-3

Ilustracija:

Da - crno-bijelo

Izdavač:

Dostupnost:

do 14 dana

Šifra:

N1904

Broj strana:

340

Težina:

825 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

42,90 KM
do 14 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Književnik i sveučilišni profesor, akademik Pavao Pavličić (1946), vrstan pripovjedač i romanopisac, dosljedan istraživač starije i moderne hrvatske književnosti, u ovoj je ediciji prije objavio antologijsku knjigu Male radosti u kojoj je predstavio Vidrića, Ujevića, Cesarića, Tadijanovića i Pupačića.

U knjizi Ekspres preporučeno, naslovljenoj po istoimenoj Šoljanovoj pjesmi, Pavličić predstavlja pet modernih pjesnika: Krležu, ponovno Tadijanovića, Vesnu Parun, Slamniga i Šoljana. Uz uvrštene antologijske pjesme u svojim popratnim bilješkama priređivač znanstveno utemeljeno svjedoči o statusu uvrštenih pjesnika u modernoj lirskoj baštini.

Knjiga Ekspres preporučeno, antologijski izbor iz opusa petero pjesnika različitih književnih i životnih sudbina i poetika, ogledno svjedoči o modernitetu i ljepoti hrvatskoga pjesništva.
Pjesnički klasici predstavljeni su kronološkim redom, prvi je

MIROSLAV KRLEŽA
(1893-1981), autor koji je cijeli život vjerovao u ljudsku poruku umjetnosti. Krleža je liriku pisao samo u prvoj polovini života u kojoj izražava razapetost između nade i očaja, ideološkog oduševljenja i duboke misaone sumnje.

DRAGUTIN TADIJANOVIĆ (1905-2007), pjesnički bard obdaren neobičnim i tajnovitim darom da obično pretvori u poetično. Na svojoj bolesničkoj postelji, nažalost samrtničkoj, zdušno je prihvatio Pavličićev izbor svoje poezije te ga ponovno objavljujemo kao hommage pjesniku koji nam je podario stihove dojmljive jednostavnosti i ljepote.

VESNA PARUN (1922) najveća je hrvatska književnica svih vremena, Pavličičev izbor osobno je dopunila s još tri pjesme: Sonet o naranči, Molitva čovjeka koji je izgorio spašavajući pčele. Da nema tvojih očiju. Dva su elementa kojapje sničko djelo Vesne Parun čini lucidnim i poletnim: duh mladosti i ustrajna vjera u jedinu svrhu umjetnosti da služi životu i čovjeku - (K. Milačić).

IVAN SLAMNIG (1930-2003), pjesnik vezan uz tradiciju, izvrsne naobrazbe i načitanosti, poeziju zamišlja kao neku vrst plemenite zabave u koju se može uključiti i poneka duboka misao, ali joj nipošto nije zadaća da rješava temeljna pitanja svijeta i života.

ANTUN ŠOLJAN (1932-1993), pjesnik s dubokim osjećajem za specifičnost hrvatske sudbine u kontekstu zapadne civilizacije, beskompromisni individualac zaokupljen položajem čovjeka u apsurdnome svijetu. U svojoj testamentnoj pjesmi Vukovarski arzuhal Šoljan će progovoriti krepkom, gnjevnom pjesmom koja bijes i otpor zajednice artikulira na podlozi baštinjenog teksta Duvanjskog arzuhala nepozna tog pjesnika iz osamnaestog stoljeća.

Knjiga Ekspres preporučeno, antologijski izbor iz opusa petero pjesnika različitih književnih i životnih sudbina i poetika, ogledno svjedoči o modernitetu i ljepoti hrvatskoga pjesništva.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 150x210
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Književnik i sveučilišni profesor, akademik Pavao Pavličić (1946), vrstan pripovjedač i romanopisac, dosljedan istraživač starije i moderne hrvatske književnosti, u ovoj je ediciji prije objavio antologijsku knjigu Male radosti u kojoj je predstavio Vidrića, Ujevića, Cesarića, Tadijanovića i Pupačića. U knjizi Ekspres preporučeno, naslovljenoj po istoimenoj Šoljanovoj pjesmi, Pavličić predstavlja pet modernih pjesnika: Krležu, ponovno Tadijanovića, Vesnu Parun, Slamniga i Šoljana. Uz uvrštene antologijske pjesme u svojim popratnim bilješkama priređivač znanstveno utemeljeno svjedoči o statusu uvrštenih pjesnika u modernoj lirskoj baštini. Knjiga Ekspres preporučeno, antologijski izbor iz opusa petero pjesnika različitih književnih i životnih sudbina i poetika, ogledno svjedoči o modernitetu i ljepoti hrvatskoga pjesništva. Pjesnički klasici predstavljeni su kronološkim redom, prvi je MIROSLAV KRLEŽA (1893-1981), autor koji je cijeli život vjerovao u ljudsku poruku umjetnosti. Krleža je liriku pisao samo u prvoj polovini života u kojoj izražava razapetost između nade i očaja, ideološkog oduševljenja i duboke misaone sumnje. DRAGUTIN TADIJANOVIĆ (1905-2007), pjesnički bard obdaren neobičnim i tajnovitim darom da obično pretvori u poetično. Na svojoj bolesničkoj postelji, nažalost samrtničkoj, zdušno je prihvatio Pavličićev izbor svoje poezije te ga ponovno objavljujemo kao hommage pjesniku koji nam je podario stihove dojmljive jednostavnosti i ljepote. VESNA PARUN (1922) najveća je hrvatska književnica svih vremena, Pavličičev izbor osobno je dopunila s još tri pjesme: Sonet o naranči, Molitva čovjeka koji je izgorio spašavajući pčele. Da nema tvojih očiju. Dva su elementa kojapje sničko djelo Vesne Parun čini lucidnim i poletnim: duh mladosti i ustrajna vjera u jedinu svrhu umjetnosti da služi životu i čovjeku - (K. Milačić). IVAN SLAMNIG (1930-2003), pjesnik vezan uz tradiciju, izvrsne naobrazbe i načitanosti, poeziju zamišlja kao neku vrst plemenite zabave u koju se može uključiti i poneka duboka misao, ali joj nipošto nije zadaća da rješava temeljna pitanja svijeta i života. ANTUN ŠOLJAN (1932-1993), pjesnik s dubokim osjećajem za specifičnost hrvatske sudbine u kontekstu zapadne civilizacije, beskompromisni individualac zaokupljen položajem čovjeka u apsurdnome svijetu. U svojoj testamentnoj pjesmi Vukovarski arzuhal Šoljan će progovoriti krepkom, gnjevnom pjesmom koja bijes i otpor zajednice artikulira na podlozi baštinjenog teksta Duvanjskog arzuhala nepozna tog pjesnika iz osamnaestog stoljeća. Knjiga Ekspres preporučeno, antologijski izbor iz opusa petero pjesnika različitih književnih i životnih sudbina i poetika, ogledno svjedoči o modernitetu i ljepoti hrvatskoga pjesništva.

Dodatne informacije

Izdavač Mozaik knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter