Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.024

Facebook slicica

Katalog

Dosije Golubić

Dosije Golubić

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-787-73-7

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

K9123

Broj strana:

396

Težina:

550 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

25,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

U predgovoru romana:
Za Mustafu Golubića se pričalo da je govorio 14 svjetskih jezika, da je učestvovao u pripremi Sarajevskog atentata i u pripremama za neuspjeli pokušaj atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića, 1921. godine.
Mnogi smatraju da je bio najzaslužniji i za uspjeh komunizma u Evropi, odnosno da je bio prava crvena verzija Džejmsa Bonda.
Mustafa Golubić predstavlja jednu od najuzbudljivijih životnih priča našeg doba, smatra publicist Milomir Marić.
U jednom intervjuu Koča Popović je izjavio da je svoje drugove, komuniste, ubijao za pare, a ne iz ideala.
Životni put Mustafe Golubića toliko je fascinantan da nikada ne možete znati šta je historijska istina, a šta su čaršijska naklapanja, i kojoj je svjetskoj ili domaćoj sili sve što je radio uistinu koristilo, smatra Nedžad Latić, autor knjige Boja povijesti.
Golubić, mladobosanac, solunski dobrovoljac, mladi prijatelj legendarnog Apisa, odbio je na solunskom procesu biti lažni sudski svjedok, mladi Stočanin, neustrašiv, hladnokrvan, general NKVD-a, Staljinov osobni povjerenik za velike i tajne akcije, čovjek čelik sa srcem djeteta, pjesnik revolucije i svećenik patnje. To je istina… kaže Momčilo Jokić, istraživač zabranjenih povijesnih istina, književnik, publicist, novinar i autor senzacionalne knjige “Tajni dosije – Josip Broz”.
Mustafa Golubić je uhapšen 7. Juna 1941. godine. Znajući da je u pitanju veoma ozbiljan i iskusan obavještajac, gestapovci su doveli čuvenog majora Hansa Helma da ga isljeđuje. Mustafa Golubić nije odao ni jednog obavještajca iz “Crvenog orchestra”, iako je bio podvrgnut strašnom mučenju. Historičar Miodrag Janković je utvrdio da je jednom cimeru iz ćelije pred smrt povjerio da zna da ga je Gestapou prijavio Josip Broz. Golubića su 11. juna 1941. godine iznijeli iz zatvora jer su mu isljednici praktično slomili sve kosti u tijelu. Streljan je u Pionirskom parku, jedva sjedeći u stolici.
Vojnici Crvene armije pronašli su njegov grob u oktobru 1944. godine. Golubićevi posmrtni ostaci prenijeti su u Moskvu, gde je sahranjen uz najveće vojne počasti.
O svemu tome i još mnogo čemu manje znanom i neznanom čitajte u fascinantnom romanu Milana Jankovića DOSIJE GOLUBIĆ.”
Milan Janković je rođen 1961. godine u Požarevcu. Nekada je bio aktivan kao gitarista rok grupa “Hogar” i “Tamo daleko”. Najveće dosadašnje književno priznanje dobio je osvajanjem Prve nagrade na konkursu “Milutin Uskoković” za “najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku u 2009. godini.”

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2013
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x210
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

U predgovoru romana: Za Mustafu Golubića se pričalo da je govorio 14 svjetskih jezika, da je učestvovao u pripremi Sarajevskog atentata i u pripremama za neuspjeli pokušaj atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića, 1921. godine. Mnogi smatraju da je bio najzaslužniji i za uspjeh komunizma u Evropi, odnosno da je bio prava crvena verzija Džejmsa Bonda. Mustafa Golubić predstavlja jednu od najuzbudljivijih životnih priča našeg doba, smatra publicist Milomir Marić. U jednom intervjuu Koča Popović je izjavio da je svoje drugove, komuniste, ubijao za pare, a ne iz ideala. Životni put Mustafe Golubića toliko je fascinantan da nikada ne možete znati šta je historijska istina, a šta su čaršijska naklapanja, i kojoj je svjetskoj ili domaćoj sili sve što je radio uistinu koristilo, smatra Nedžad Latić, autor knjige Boja povijesti. Golubić, mladobosanac, solunski dobrovoljac, mladi prijatelj legendarnog Apisa, odbio je na solunskom procesu biti lažni sudski svjedok, mladi Stočanin, neustrašiv, hladnokrvan, general NKVD-a, Staljinov osobni povjerenik za velike i tajne akcije, čovjek čelik sa srcem djeteta, pjesnik revolucije i svećenik patnje. To je istina… kaže Momčilo Jokić, istraživač zabranjenih povijesnih istina, književnik, publicist, novinar i autor senzacionalne knjige “Tajni dosije – Josip Broz”. Mustafa Golubić je uhapšen 7. Juna 1941. godine. Znajući da je u pitanju veoma ozbiljan i iskusan obavještajac, gestapovci su doveli čuvenog majora Hansa Helma da ga isljeđuje. Mustafa Golubić nije odao ni jednog obavještajca iz “Crvenog orchestra”, iako je bio podvrgnut strašnom mučenju. Historičar Miodrag Janković je utvrdio da je jednom cimeru iz ćelije pred smrt povjerio da zna da ga je Gestapou prijavio Josip Broz. Golubića su 11. juna 1941. godine iznijeli iz zatvora jer su mu isljednici praktično slomili sve kosti u tijelu. Streljan je u Pionirskom parku, jedva sjedeći u stolici. Vojnici Crvene armije pronašli su njegov grob u oktobru 1944. godine. Golubićevi posmrtni ostaci prenijeti su u Moskvu, gde je sahranjen uz najveće vojne počasti. O svemu tome i još mnogo čemu manje znanom i neznanom čitajte u fascinantnom romanu Milana Jankovića DOSIJE GOLUBIĆ.” Milan Janković je rođen 1961. godine u Požarevcu. Nekada je bio aktivan kao gitarista rok grupa “Hogar” i “Tamo daleko”. Najveće dosadašnje književno priznanje dobio je osvajanjem Prve nagrade na konkursu “Milutin Uskoković” za “najbolju savremenu pripovetku napisanu na srpskom jeziku u 2009. godini.”

Dodatne informacije

Izdavač Zalihica
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter