Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.023

Facebook slicica

Katalog

Orlovi rano lete (ćirilica)

Orlovi rano lete (ćirilica)

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-9958-15-012-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

na stanju

Šifra:

M5863

Broj strana:

220

Težina:

320 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
na stanju

Kategorije:

Sadržaj:

Ćopićev roman Orlovi rano lete ima dva dijela.

U prvom dijelu su dati događaji na početku nove školske godine. Tu je Ćopić sa nekoliko poteza naslikao komičnu situaciju tako realno kao da smo je i sami doživjeli.

U drugom dijelu ti isti dječaci postaju hrabri vojnici.

Možemo reći da je poruka ovog djela u samom naslovu. Orlovi su u narodnoj poeziji simboli slobode i hrabrosti. Za ove dječake možemo reći da su orlići, ali u teškim iskušenjima oni su raširili svoja krila i počeli letjeti, ranije nego što se to od njih očekivalo.

Ode naša škola, naša draga škola! - promuca rastuženo poljar Lijan roneći krupne suze. - Gdje li će se sad okupljati dječaci Lipova? Gdje li ću ih pronalaziti kad mi nešto skrive? (...)

- Da joj odamo počast, dobroj našoj dragoj školi.

Kao na neku prećutnu komandu, svi dječaci ustadoše i skidoše kape. Stajali su tako na ivici šume, uplakani, ozbiljni i tihi, odavali su posmrtnu počast svojoj skromnoj seoskoj školi, dok je po njima padao gar i prašina od bombardovanja, gorki prah rata, razaranja i smrti.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Ćirilica
  • Veličina: 145x195
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Ćopićev roman Orlovi rano lete ima dva dijela. U prvom dijelu su dati događaji na početku nove školske godine. Tu je Ćopić sa nekoliko poteza naslikao komičnu situaciju tako realno kao da smo je i sami doživjeli. U drugom dijelu ti isti dječaci postaju hrabri vojnici. Možemo reći da je poruka ovog djela u samom naslovu. Orlovi su u narodnoj poeziji simboli slobode i hrabrosti. Za ove dječake možemo reći da su orlići, ali u teškim iskušenjima oni su raširili svoja krila i počeli letjeti, ranije nego što se to od njih očekivalo. Ode naša škola, naša draga škola! - promuca rastuženo poljar Lijan roneći krupne suze. - Gdje li će se sad okupljati dječaci Lipova? Gdje li ću ih pronalaziti kad mi nešto skrive? (...) - Da joj odamo počast, dobroj našoj dragoj školi. Kao na neku prećutnu komandu, svi dječaci ustadoše i skidoše kape. Stajali su tako na ivici šume, uplakani, ozbiljni i tihi, odavali su posmrtnu počast svojoj skromnoj seoskoj školi, dok je po njima padao gar i prašina od bombardovanja, gorki prah rata, razaranja i smrti.

Dodatne informacije

Izdavač Dječija knjiga
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter