Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!



Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.231

Facebook slicica

Katalog

Rječnik zapretanih riječi u bosanskom jeziku

Rječnik zapretanih riječi u bosanskom jeziku

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

M4952

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

do 7 dana

Šifra:

M4952

Broj strana:

256

Težina:

365 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

30,00 KM
do 7 dana

Kategorije:

Sadržaj:

Rječnik zapretenih riječi u bosanskom jeziku autora Muhidina Šarića počinje sa odrednicom Ačik, a završava sa natuknicom Žvalje.
Knjiga je napisana u pjesničkoj formi i na tragu je prvog bosansko-turskog rječnika Muhameda Hevaija Uskufije iz davne 1631. godine.Tekst je uokviren u 250 stranica i može se smatrati knjigom srednje veličine koja je kvalitetom svoga sadržaja, može se slobodno reći, Knjiga od pet zvjezdica.
U traganju za smislom i pozadinom značenja riječi koje je opisao, autor je pored oslonca na tradiciju, u znatnoj mjeri nastojao da nađe njihovo prisustvo u svakodnevnoj govornoj praksi. Time je otvorio put knjizi do razumijevanja u svijesti potencijalnih čitalaca različitih životnih doba i ukusa. Autorovi stihovi odišu vedrinom i krajnjim oprezom - da ne povrijedi nikoga - kada je u pitanju smiještanje riječi u kulturološki kontekst u kojem su one nastale i u kojem se koriste. Mada, u neku ruku, autor nije u svakom pojedinačnom slučaju dosegao do tačke da riječima pripiše svu višeznačnost koje one po prirodi stvari posjeduju, ipak se može zaključiti da je on, u najvećem broju slučajeva, svoju pažnju fokusirao na preovlađujuću formu značenja koju riječ u sebi nosi.
U vrijeme kada iz štampe tek izlaze prvi tomovi Rječnika bosanskog jezika Dževada Jahića, knjiga ove vrste predstavlja gradivno tkivo za civilizacijsku građevinu koju nazivamo Bosanski jezik pa bi kao takva trebala biti dostupna čitaocu kako u privatnim tako i školskim i fakultetskim bibliotekama.
Knjizi dakle, treba osigurati prostor za dostojan život i konitinuirano čitanje. Dr Enes Kujundžić

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2016
  • Jezik: Bosanski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 120x200
  • Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
  • Stanje: Nova

Detalji

Rječnik zapretenih riječi u bosanskom jeziku autora Muhidina Šarića počinje sa odrednicom Ačik, a završava sa natuknicom Žvalje. Knjiga je napisana u pjesničkoj formi i na tragu je prvog bosansko-turskog rječnika Muhameda Hevaija Uskufije iz davne 1631. godine.Tekst je uokviren u 250 stranica i može se smatrati knjigom srednje veličine koja je kvalitetom svoga sadržaja, može se slobodno reći, Knjiga od pet zvjezdica. U traganju za smislom i pozadinom značenja riječi koje je opisao, autor je pored oslonca na tradiciju, u znatnoj mjeri nastojao da nađe njihovo prisustvo u svakodnevnoj govornoj praksi. Time je otvorio put knjizi do razumijevanja u svijesti potencijalnih čitalaca različitih životnih doba i ukusa. Autorovi stihovi odišu vedrinom i krajnjim oprezom - da ne povrijedi nikoga - kada je u pitanju smiještanje riječi u kulturološki kontekst u kojem su one nastale i u kojem se koriste. Mada, u neku ruku, autor nije u svakom pojedinačnom slučaju dosegao do tačke da riječima pripiše svu višeznačnost koje one po prirodi stvari posjeduju, ipak se može zaključiti da je on, u najvećem broju slučajeva, svoju pažnju fokusirao na preovlađujuću formu značenja koju riječ u sebi nosi. U vrijeme kada iz štampe tek izlaze prvi tomovi Rječnika bosanskog jezika Dževada Jahića, knjiga ove vrste predstavlja gradivno tkivo za civilizacijsku građevinu koju nazivamo Bosanski jezik pa bi kao takva trebala biti dostupna čitaocu kako u privatnim tako i školskim i fakultetskim bibliotekama. Knjizi dakle, treba osigurati prostor za dostojan život i konitinuirano čitanje. Dr Enes Kujundžić

Dodatne informacije

Izdavač Lijepa riječ
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter