Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.025

Facebook slicica

Katalog

Antička ekonomija

Antička ekonomija

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika


ISBN:

978-953-246-126-8

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

K9941

Broj strana:

320

Težina:

509 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

50,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Ugledni klasičar Moses I. Finley objavio je 1973. prvu verziju svoje knjige Antička ekonomija, koju je poslije redigirao i nadopunio u izdanju iz 1985. godine. Poprilično je mnogo vremena prošlo od tada, i sada hrvatski čitatelji napokon imaju priliku upoznati taj iznimni rad na vlastitom jeziku. Odavno su se pojavili i prijevodi na drugim jezicima: francuskom, njemačkom, španjolskom, talijanskom, itd., već 1987. također na slovenskom jeziku, i onda 1999. za novi naraštaj čitatelja slijedio je pretisak drugoga engleskog izdanja, s predgovorom Iana Morrisa. Ovaj hrvatski prijevod učinjen je prema tom pretisku, i uključuje Morrisov vrlo informativan predgovor. Morris sažeto opisuje Finleyjev misaoni razvitak i život, i na kraju današnju važnost Antičke ekonomije, kao i stanovite nedostatke Finleyjevih pozicija u svjetlu novih spoznaja.

Finley nas podučava da je ekonomija tek dio života, i da “upravljanje kućanstvom” (grč. oἰκονομία), koje je svakako vrlo važno, ne treba potisnuti razloge zašto uopće postoje kućanstvo, zajednica ili društvo, država, pa i pojedinac i ljudski međuodnosi. Svakako, ekonomija je važna – i u današnjem svijetu moramo školovati vrsne ekonomske stručnjake, ali pogled na antiku ili općenito na prošlost, koji nam Finley nudi, bez obzira koliko bi trebalo ispraviti neke njegove zaključke s obzirom na nova istraživanja, podsjeća nas na osobitost naših pozicija. Ne smijemo analizirati antičku ekonomiju smatrajući da su naši ekonomski pogledi Bogom dani, i da su uvijek bili takvi za sve ljude. Uostalom, ima li tržišta bez Boga, bez časti, bez morala ili bez ljubavi (bez obzira kako to definiramo). I ako postoji takvo tržište, zar bismo li htjeli sebe podrediti njegovom djelovanju? Finleyjeva Antička ekonomija korisno je djelo ne samo za klasičare i povjesničare, ili pak ekonomske povje sničare, nego i za današnje poduzetnike, poslovne ljude, menadžere i druge koji nam u moderno doba osiguravaju “ekonomiju”. Što više shvate “uklopljenost” svoga djelovanja u život općenito, imat će, vjerujem, i veće uspjehe u svom specifičnom radu.

  • Izdanje: 1
  • Godina: 2012
  • Jezik: Hrvatski jezik
  • Vrsta uveza: Meki uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 170x240
  • Zemlja porijekla: Hrvatska
  • Stanje: Nova

Detalji

Ugledni klasičar Moses I. Finley objavio je 1973. prvu verziju svoje knjige Antička ekonomija, koju je poslije redigirao i nadopunio u izdanju iz 1985. godine. Poprilično je mnogo vremena prošlo od tada, i sada hrvatski čitatelji napokon imaju priliku upoznati taj iznimni rad na vlastitom jeziku. Odavno su se pojavili i prijevodi na drugim jezicima: francuskom, njemačkom, španjolskom, talijanskom, itd., već 1987. također na slovenskom jeziku, i onda 1999. za novi naraštaj čitatelja slijedio je pretisak drugoga engleskog izdanja, s predgovorom Iana Morrisa. Ovaj hrvatski prijevod učinjen je prema tom pretisku, i uključuje Morrisov vrlo informativan predgovor. Morris sažeto opisuje Finleyjev misaoni razvitak i život, i na kraju današnju važnost Antičke ekonomije, kao i stanovite nedostatke Finleyjevih pozicija u svjetlu novih spoznaja. Finley nas podučava da je ekonomija tek dio života, i da “upravljanje kućanstvom” (grč. oἰκονομία), koje je svakako vrlo važno, ne treba potisnuti razloge zašto uopće postoje kućanstvo, zajednica ili društvo, država, pa i pojedinac i ljudski međuodnosi. Svakako, ekonomija je važna – i u današnjem svijetu moramo školovati vrsne ekonomske stručnjake, ali pogled na antiku ili općenito na prošlost, koji nam Finley nudi, bez obzira koliko bi trebalo ispraviti neke njegove zaključke s obzirom na nova istraživanja, podsjeća nas na osobitost naših pozicija. Ne smijemo analizirati antičku ekonomiju smatrajući da su naši ekonomski pogledi Bogom dani, i da su uvijek bili takvi za sve ljude. Uostalom, ima li tržišta bez Boga, bez časti, bez morala ili bez ljubavi (bez obzira kako to definiramo). I ako postoji takvo tržište, zar bismo li htjeli sebe podrediti njegovom djelovanju? Finleyjeva Antička ekonomija korisno je djelo ne samo za klasičare i povjesničare, ili pak ekonomske povje sničare, nego i za današnje poduzetnike, poslovne ljude, menadžere i druge koji nam u moderno doba osiguravaju “ekonomiju”. Što više shvate “uklopljenost” svoga djelovanja u život općenito, imat će, vjerujem, i veće uspjehe u svom specifičnom radu.

Dodatne informacije

Izdavač Naklada Mate
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter