Dostavljamo i u SAD!

Cijena dostave | Vrste plaćanja

+387 35 225 027

point@knjiga.ba

Dobrodošli!

Molimo prijavite se ili napravite svoj profil!

Slika knjizicaProizvoda u bazi

35.204

Facebook slicica

Katalog

Alabama Song

Alabama Song

Kliknite dva puta da vidite sliku u normalnoj rezoluciji

Zoom Out
Zoom In

Više slika

Pisac: Gilles Leroy


ISBN:

978-86-7448-417-3

Ilustracija:

Ne

Izdavač:

Dostupnost:

rasprodano

Šifra:

M2101

Broj strana:

160

Težina:

290 g

Cijena:

Dostupnost: Na stanju

14,00 KM
rasprodano

Kategorije:

Sadržaj:

Ovo je nešto kao Verzija Lujze Kole iz Floberovog papagaja. Brak Zelde Sejr i Frensisa Skota Ficdžeralda predstavljen iz Zeldine perspektive. Najnovija knjiga Žila Leroa, ovjenčana Gonkurovom nagradom za 2007, bavi se Zeldinim životom od trenutka kada je upoznala svog budućeg muža 1918, pa sve do njene smrti u požaru u duševnoj bolnici 1948.

Zainteresovani čitalac naći će ovdje i atmosferu roaring twenties i ere čarlstona i putešestvije Ficdžeraldovih po Evropi i Izgubljenu generaciju, Hemingveja, Gertrudu Stajn i sve ostalo što pada na pamet kada se pomene ova tematika. Međutim, u ovoj knjizi sve je to stavljeno u drugi plan. Treba imati na umu naslov. Alabama Song bavi se pre svega Zeldinom ličnošću i njenom vezanošću za tlo na kojem je rođena i za porodicu iz koje je potekla, čega, sledstveno tekstu romana, nikada nije uspjela da se oslobodi. Dakle, pred sobom imamo priču o porodičnom ludilu na južnjački način, o onom mračnom Neptunu u krvi, kako bi to rekao jedan pjesnik. Sejrovi dođu nešto kao Kompsonovi iz Foknerovih djela: ugledni građani sa istorijom samoubistava u porodici. Alabama Song duboko zadire u sferu patologije, i to je ono što čini glavnu vrlinu ove knjige, ono u čemu je Leroa najubedljiviji. Na stranu glamur kojim su Zelda i Skot jedno vreme bili okruženi, Francuz priča surovu, tešku priču o nesrećnom životu. Samoubistvo brata, promašeni brak, pobačaj, anksiozni poremećaj, alkohol, morfijum, benzedrin, neuroleptici, elektrošokovi obilježili su Zeldin život.

Sva ova građa uobličena je na način karakterističan za postmodernu književnost (zato mi je, valjda, i pao na pamet Floberov papagaj), sa velikom dozom dokumentarizma, koju to podrazumeva. Tako nas autor upoznaje sa svojim studijskim putovanjem na američki Jug, sa proučavanjem Zeldinog života (navodi i bibliografiju), međutim ono što je ovde najinteresantnije jeste igra sa činjenicama i fikcijom koju on pravi. Mada se knjiga bavi životom jedne stvarne osobe, mada je zasnovana na temeljno proučenim autentičnim izvorima, autor ipak naglašava da je ona delo fikcije. Stigavši do kraja, čitalac dobija priliku da na drugi način sagleda ono što je upravo pročitao, jer mu autor otkriva da su neke od pojedinosti izmišljene. Tako se pred nama otvaraju novi prostori za istraživanje, a istovremeno postajemo svjesni toga da se proza služi daleko komplikovanijim strategijama za otkrivanje istine nego što je to slučaj sa biografijom.

Prikaz burnih dvadesetih godina i njihovog morbidnog naličja udružen sa složenim i naizgled paradoksalnim postmodernističkim strategijama, koje uključuju dokumentarizam kombinovan sa fingiranjem činjenica. Dovoljno za jedno od boljih čitalačkih iskustava ove godine.

  • Originalni naziv: Alabama Song
  • Prevodilac: Nikola Bertolino
  • Izdanje: 1
  • Godina: 2008
  • Jezik: Srpski jezik
  • Vrsta uveza: Tvrdi uvez
  • Pismo: Latinica
  • Veličina: 145x210
  • Zemlja porijekla: Srbija
  • Stanje: Nova

Detalji

Ovo je nešto kao Verzija Lujze Kole iz Floberovog papagaja. Brak Zelde Sejr i Frensisa Skota Ficdžeralda predstavljen iz Zeldine perspektive. Najnovija knjiga Žila Leroa, ovjenčana Gonkurovom nagradom za 2007, bavi se Zeldinim životom od trenutka kada je upoznala svog budućeg muža 1918, pa sve do njene smrti u požaru u duševnoj bolnici 1948. Zainteresovani čitalac naći će ovdje i atmosferu roaring twenties i ere čarlstona i putešestvije Ficdžeraldovih po Evropi i Izgubljenu generaciju, Hemingveja, Gertrudu Stajn i sve ostalo što pada na pamet kada se pomene ova tematika. Međutim, u ovoj knjizi sve je to stavljeno u drugi plan. Treba imati na umu naslov. Alabama Song bavi se pre svega Zeldinom ličnošću i njenom vezanošću za tlo na kojem je rođena i za porodicu iz koje je potekla, čega, sledstveno tekstu romana, nikada nije uspjela da se oslobodi. Dakle, pred sobom imamo priču o porodičnom ludilu na južnjački način, o onom mračnom Neptunu u krvi, kako bi to rekao jedan pjesnik. Sejrovi dođu nešto kao Kompsonovi iz Foknerovih djela: ugledni građani sa istorijom samoubistava u porodici. Alabama Song duboko zadire u sferu patologije, i to je ono što čini glavnu vrlinu ove knjige, ono u čemu je Leroa najubedljiviji. Na stranu glamur kojim su Zelda i Skot jedno vreme bili okruženi, Francuz priča surovu, tešku priču o nesrećnom životu. Samoubistvo brata, promašeni brak, pobačaj, anksiozni poremećaj, alkohol, morfijum, benzedrin, neuroleptici, elektrošokovi obilježili su Zeldin život. Sva ova građa uobličena je na način karakterističan za postmodernu književnost (zato mi je, valjda, i pao na pamet Floberov papagaj), sa velikom dozom dokumentarizma, koju to podrazumeva. Tako nas autor upoznaje sa svojim studijskim putovanjem na američki Jug, sa proučavanjem Zeldinog života (navodi i bibliografiju), međutim ono što je ovde najinteresantnije jeste igra sa činjenicama i fikcijom koju on pravi. Mada se knjiga bavi životom jedne stvarne osobe, mada je zasnovana na temeljno proučenim autentičnim izvorima, autor ipak naglašava da je ona delo fikcije. Stigavši do kraja, čitalac dobija priliku da na drugi način sagleda ono što je upravo pročitao, jer mu autor otkriva da su neke od pojedinosti izmišljene. Tako se pred nama otvaraju novi prostori za istraživanje, a istovremeno postajemo svjesni toga da se proza služi daleko komplikovanijim strategijama za otkrivanje istine nego što je to slučaj sa biografijom. Prikaz burnih dvadesetih godina i njihovog morbidnog naličja udružen sa složenim i naizgled paradoksalnim postmodernističkim strategijama, koje uključuju dokumentarizam kombinovan sa fingiranjem činjenica. Dovoljno za jedno od boljih čitalačkih iskustava ove godine.

Dodatne informacije

Izdavač Paideia
Preporuka Ne

Tagovi Proizvoda

Koristite razmak za odvajanje oznaka. Koristite jednostruke navodnike (') za fraze

Moja korpa

Nemate proizvoda u svojoj Korpi.

Reklama

Newsletter